Πώς δουλεύουμε με τον 'οικολογιστή'

Εισάγουμε το μηνιαίο ποσό μόνο για τα εισοδήματα και δαπάνες που μας αφορούν, στα αντίστοιχα πεδία της στήλης "ΠΟΣΟ" και επιλέγουμε για πόσους "ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΕΤΟΣ" τα ποσά αυτά εισπράτονται ή καταβάλλονται.
Υπάρχουν προεπιλεγμένοι μήνες τους οποίους μπορόυμε να διατηρήσουμε ή να αλλάξουμε.

Αν δεν επαρκούν οι υπάρχουσες κατηγορίες, μπορούμε να προσθέτουμε κατηγορίες εισοδήματος ή δαπανών, πατώντας τα αντίστοιχα κουμπιά με την ένδειξη "προσθήκη".

Αφού συπληρώσουμε όλα τα πεδία που μας αφορούν σε κάθε κατηγορία εισοδήματος και δαπανών, μπορούμε να διαγράψουμε τις περιττές (μηδενικές) γραμμές επιλέγοντας τα κουμπιά με την ένδειξη "διαγραφή".

Αν χρειαστεί να κάνουμε αριθμητικές πράξεις ανοίγουμε την αριθμομηχανή.

Έχοντας συμπληρώσει όλα μας τα εισοδήματα και δαπάνες πατάμε το κουμπί "αποτέλεσμα" που μας δίνει τη μεταξύ τους διαφορά και καθορίζει το κατά πόσο ο οικογενειακός μας προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός ή ελλειμματικός. Ακριβώς απο κάτω, ο "οικολογιστής" θα κάνει ένα σχόλιο βάσει αυτού του αποτελέσματος. Αφού ολοκληρώσουμε, έχουμε τη δυνατότητα να εκτυπώσουμε τον πίνακα με τα αποτελέσματα της εισαγωγής μας.

Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε απο την αρχή με νέα δεδομένα πατάμε το κουμπί "καθαρισμός".

Ο "οικολογιστής" ανταποκρίνεται ταχύτερα στους safari, google chrome και mozilla firefox.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Τόσο οι πράξεις, όσο και τα αποτελέσματα που μας δίνει ο οικολογιστής, καθορίζονται απο τα δεδομένα που εμείς εισάγουμε. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εισαγωγή των στοιχείων εισοδήματος και δαπανών, ώστε να αποφεύγουμε το ενδεχόμενο να λαμβάνουμε εσφαλμένα αποτελέσματα και κατά προέκταση λανθασμένα συμπεράσματα για τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.

Ένα συνηθισμένο λάθος που πρέπει να αποφεύγουμε είναι οι διπλο-υπολογισμοί. Αν για παράδειγμα πληρώνουμε το κινητό μας τηλέφωνο με την πιστωτική μας κάρτα, θα πρέπει το συγκεκριμένο έξοδο να υπολογιστεί μόνο στη μία απο τις δύο κατηγορίες εξόδου.
Επίσης, ο οικολογιστής μας επισημαίνει οτι, μερικά απο τα τακτικά μηνιαία μας έξοδα, μπορεί να μην καταβάλλονται για κάποιους μήνες, ή για αυτούς τους μήνες να έχουν συμπεριληφθεί σε κάποια άλλη κατηγορία δαπάνης. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε συμπεριλάβει τη διατροφή για την περίοδο των διακοπών μας στην κατηγορία "ΔΙΑΚΟΠΕΣ" οπότε, αν οι συνολικές μας διακοπές είναι ένας μήνας, θα πρέπει για το έξοδο "ΔΙΑΤΡΟΦΗ" να επιλέξουμε τους 11 "ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΕΤΟΣ" (αφαιρώντας τον έναν τον διακοπών).

Πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στις δαπάνες που δεν είναι τακτικές και καταβάλλονται μόνο μερικές φορές το έτος. Για παράδειγμα, τα ασφάλιστρα των οχημάτων μας, μπορεί να καταβάλλονται μόνο δύο φορές το χρόνο. Έτσι, μπορούμε είτε να συμπληρώσουμε στο "ΠΟΣΟ" το ποσό του ενός εξαμήνου και να επιλέξουμε στο "ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΕΤΟΣ" το 2 ή εναλλακτικά να συμπληρώσουμε το συνολικό ετήσιο ποσό και να επιλέξουμε 1 μήνα το έτος.

Αν έχουμε κάποιο τακτικό ημερήσιο έξοδο, για παράδειγμα έναν καφέ και ένα σάντουιτς για τη δουλειά, προκειμένου να το υπολογίσουμε συνολικά, θα πρέπει πρώτα με τη χρήση της αριθμομηχανής που μας παρέχει ο 'οικολογιστής' να κάνουμε την προβολή του στο μήνα:
π.χ. 4€ * 20 εργάσιμες ημέρες το μήνα. Άρα συμπληρώνουμε 80 στο "ΠΟΣΟ" και μετά επιλέγουμε για πόσους "ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΕΤΟΣ" καταβάλλεται αυτό το ποσό π.χ. 11.